חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

הפחתת כאבי נפגעי טראומה בחוט שדרה

פורסם ביום 30/9/2009

רק בעקבות הטיפול האמיתי ב TMS, נמשכה הירידה בעוצמת הכאב הכרוני גם בתקופת המעקב
30/09/2009

גרייה מגנטית דרך הגולגולת של הקורטקס המוטורי – שיטה להפחתת כאבים של נפגעי טראומה בחוט שדרה

 

מאת דר" רות דפרין

 

המחקר נערך בתמיכת קרן מחקרים שליד אגוד חברות הביטוח.

 

 

החוקרים: דר' רות דפרין, דר' גבי זייליג, פרופ' לאון גרינהאוס ומר דורון זמיר מבית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב

 

 

 

המחקר בתמצית

כאב כרוני כתוצאה מפגיעה בחוט השדרה גורם סבל רב וממושך ומהווה את אחד מאבני הנגף בתהליך השיקום. קיים קושי רב להפיג את הכאב והוא עמיד במיוחד בפני טיפולים שונים. הטיפולים המקובלים היום: פיזיקאליים, כירורגיים ותרופתיים יעילים באופן חלקי בלבד וחלקם מוגבלים בשימוש כרוני. כמו כן לרוב התרופות יש תופעות לוואי המגבילות לעיתים את אפשרות השימוש בהן.

במחקר זה נבדקה השפעתו של טיפול חדש יחסית, המבוסס על ההנחה כי גירוי הקורטקס המוטורי יכול להפחית כאב מרקע נוירופטי. מקור הנחה זו ממחקרים בהם השתלת אלקטרודות על הקורטקס המוטורי, בהליך ניתוחי, הביאה לתוצאות טובות באנשים עם כאב נוירופטי. מאחר והליך השתלת האלקטרודות כרוך בסיכונים ועלויות גבוהות, נמצאה דרך לגרות את הקורטקס המוטורי מבחוץ, ללא צורך בהשתלת אלקטרודות. ניתן לעשות זאת ע"י השריית שדה מגנטי באמצעות סליל המוחזק בצמוד לגולגולת, שיטה המכונה Trans Cranial Magnetic Stimulation (TMS). השדה המגנטי עובר ללא התנגדות רבה דרך כל הרקמות תחתיו מבלי לגרום לכאב או אי נעימות ומאפשר ליצור גירוי חשמלי של רקמות עמוקות הנמצאות תחת עצם - את המוח. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק אם גירוי הקורטקס המוטורי באמצעות  TMSיכול להביא מזור לנפגעי חוט השדרה הסובלים מכאב כרוני מרכזי.

 במחקר מבוקר בעל סמיות כפולה (Double blind controlled study) השתתפו נפגעי חוט שדרה הסובלים מכאב כרוני מרכזי בגיל ממוצע 6.8±54.2. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות באופן אקראי, קבוצת טיפול אמיתי ב- TMS וקבוצת טיפול דמה (Sham) ב-TMS . כל המשתתפים קיבל סידרה של 10 טיפולים ב-  TMSלקורטקס המוטורי במשך 12 ימים. השפעת הטיפול נבדקה על משתנים המבטאים היבטים תחושתיים ורגשיים של הכאב: עוצמת הכאב הכרוני, רגישות לכאב אקוטי, רמת הדיכאון ורמת איכות החיים.

תוצאות המחקר הראו כי אמנם שני סוגי הטיפולים הביאו להפחתה בעוצמות הכאב הכרוני מייד בתום סדרת הטיפולים אולם רק בעקבות הטיפול האמיתי ב-TMS , נמשכה הירידה בעוצמת הכאב הכרוני גם בתקופת המעקב, לאחר גמר סדרת הטיפולים. כמו כן, רק הטיפול האמיתי ב- TMS הפחית את הרגישות לכאב בקרב המשתתפים. השפעה דומה נמצאה גם על רמות הדיכאון, כאשר שני הטיפולים הביאו לירידה הרמת הדיכאון אולם רק הטיפול האמיתי ב-  TMSהביא לירידה ממושכת שנותרה גם בתקופת המעקב.

ניתן להסיק כי טיפול בסדרת TMS עשוי להביא להפחתה ארוכת טווח בכאב הכרוני וברמת הדיכאון, לאחר טראומה לחוט השדרה.

 

תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת: Archives of physical medicine and rehabilitation

 

 

עבור לתוכן העמוד