א 033924/05
דב גרינוולד נגד מנורה חברה לביטוח בע"מ
בבית המשפט: השלום תל אביב-יפו
פסק הדין ניתן ביום: 22/03/2009
על ידי: כב' השופטת ח. וינבאום וולצקי
עניינו של פסק הדין: האם ביטוח רכב בפוליסה המוגבלת לנהג יחיד מכסה מקרה של אובדן כללי שנגרם לרכב מבוטח כאשר נהג בו אדם שאינו מורשה לנהוג ברכב (שוער הבניין, אשר נתבקש על ידי המבוטח להתניע את הרכב בלבד העת שהמבוטח שהה בחו"ל על מנת שלא יתרוקן המצבר אך לא הורשה לנהוג ברכב)?
התביעה נגד חברת הביטוח נדחתה.
נקבע, כי השימוש ללא רשות שנעשה על ידי שומר הרכב אינו מעשה זדון הואיל ופירוש המונח "מעשה זדון" הינו מעשה שנעשה בכוונה תחילה לשם גרימת נזק לרכב. השימוש שנעשה גם אינו גניבה הואיל ובית המשפט הניח, כי סביר שהשומר לא התכונן לגנוב את הרכב אלא לעשות בו שימוש ולהחזירו למקומו בחניון בטרם ישוב התובע מנסיעתו.
"אני סבורה שהתוצאה אליה הגעתי מתיישבת עם מדיניות משפטית ראויה, אשר תכווין אנשים מעוניינים להגן על רכושם במקרה כגון זה נשוא התביעה, שלא להסתפק בפוליסה מצומצמת. באם בחר התובע בפוליסה המכסה אך את נהיגתו שלו (ואשר עבורה שילם פרמיה נמוכה יותר) אל לו להלין על חברת הביטוח."
בביטוח רכב חובה המצב שונה הואיל ובכל הנוגע לתביעות בגין נזקי גוף, הכירה הפסיקה באחריות המבטחת של הרכב בביטוח חובה במצבים בהם ניתנה לאדם רשות לנהוג ברכב, ואותו אדם חרג מן ההרשאה שניתנה לו. ע"א (ירושלים) 6315/99, דני אברו נ' סהר חברה לביטוח בע"מ, תק-מח 2002(1), 12864.
לפי הפסיקה המנחה בפרשנות המונח "גניבה" שבפוליסות הביטוח יש ליתן למונח את המשמעות שניתנה לו במשפט הפלילי. ע"א (חי')186/94 סהר חברה לביטוח בע"מ נ' מרק וינרסקי ואח',
פסק הדין מאזכר מקרים בפסיקה בהם גם שימוש ברכב ללא רשות בעליו, ושלא בכוונה להוציאו צמיתות מרשות הבעלים, הוכר כ"גניבה" לצורך תחולת הפוליסה כאשר נמצאה לכך הצדקה הנובעת מנסיבות אותו עניין וזאת כאשר בניגוד למקרה הנוכחי מפתחות הרכב לא נמסרו על ידי המבוטח למי שעשה ברכב שימוש ללא רשות:
ע"א (ת"א) 662/97 עילית חב' לביטוח בע"מ נ' פרנק יהודה ואח' - נפסק כי הפוליסה מכסה אירוע מעין זה. שם, דובר על מקרה בו הרכב ניטל על ידי בנו בן ה-16 של אחד השותפים, שהיה מחוסר רישיון נהיגה, בנסיבות בהן היה ברור כי הבעלים לא היה מתיר את השימוש ברכב.
ע"א 1314/96, משה בן שיטרית נ' מגדל חברה לביטוח - "משנעשה ברכב שימוש אסור על ידי נהג חסר רשיון, שלא ברשות או ידיעת הבעלים, שכמותה כרשות, אין זה ראוי "להעניש" את הבעלים על לא עוול בכפו."
פסק הדין המלא באתר הרשות השופטת.