חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

נהיגה ברכב עם תיבת הילוכים ידנית

נהיגה ברכב עם תיבת הילוכים ידנית ע"י מורשה לנהוג בתיבה אוט' אינה שוללת כיסוי ביטוח חובה 5652-08/07 לוין נ' אבנר

נהיגה ברכב עם תיבת הילוכים ידנית ע"י מי שמורשה לנהוג

בתיבה אוטומטית אינה שוללת כיסוי בביטוח חובה

ת.א. (מחוזי-מרכז) 5652-08/07 אנה לוין נ' "אבנר"

 

מאת עו"ד שמואל מורד

 

 

 

 

 

לאחרונה ניתן פסק הדין בתיק הנ"ל, בו פסקה השופטת א. דודקביץ בביהמ"ש המחוזי-מרכז, כי הפרת התנאי ברשיון הנהיגה, המגביל את הנוהג לשימוש ברכב עם תיבת הילוכים אוטומטית, אין בו כדי לשלול הכיסוי הביטוחי, על כל הכרוך בכך.

 

מדובר בתביעתה של נוסעת ברכב שנפצעה בתאונת דרכים שארעה כאשר הנהגת נהגה ברכב עם תיבת הילוכים ידנית, בעוד רשיון הנהיגה שלה היה מותנה בנהיגה ברכב עם תיבת הילוכים אוטומטית בלבד.

 

התובעת הגישה את תביעתה הן נגד חברת הביטוח של הרכב והן נגד "קרנית" – גוף המפצה נפגעים כאשר לא נעשה ביטוח או שהביטוח שנעשה איננו תקף.

 

חברת הביטוח טענה כי ביטוח החובה שהוצא על ידה אינו תקף בנסיבות אלה, וזאת מכח סעיף 7(3) לחוק הפלת"ד השולל כיסוי כאשר הרשיון אינו תקף. לעומתה טענה "קרנית" כי חובת הפיצוי מוטלת על חברת הביטוח דווקא, מאחר ועל פי הלכות ביהמ"ש העליון אין בהגבלה כזו ברשיון הנהיגה כדי לשלול הכיסוי בביטוח חובה.

 

הנתבעות הציגו בביהמ"ש, כל אחת מטעמה, חוות דעת מקצועיות של מומחים המצביעים  על ההבדלים הטכניים והתפעוליים בין סוגי התיבות השונים, ועל מדיניות משרד הרישוי בהנפקת הרשיונות ובמעבר מסוג אחד למשנהו. זאת, במטרה להוכיח כי מי שלמד לנהוג ברכב עם תיבת הילוכים אוטומטית אינו יכול לנהוג ברכב ידני, ועל כן הוא נחשב למי שאין לו רשיון כלל, ומכאן שהביטוח גם אינו תופס.

 

בית המשפט סקר את המסגרת הנורמטיבית של המחלוקת בין הצדדים, ואת ההלכות שניתנו בביהמ"ש העליון בסוגיה. הוא ציטט את פסקי הדין בענין גרינברג, ירוחם לוי, ספיאשווילי ואחרים, שדנו בין היתר בנפקותם של תנאים ברשיון הנוגעים לשימוש בהגה כח, הרכבת משקפיים, נוכחותו של נהג מלווה ועוד וקבעו כי אין בהם כדי לשלול הכיסוי הביטוחי.

 

בית המשפט הגיע למסקנה כי אין בהפרת התנאי לגבי סוג תיבת ההילוכים "... משום הפרת תנאי שהסיכון הבטיחותי הפוטנציאלי הטמון בו... עולה בחומרתו על הפרת הגבלה של נהיגה עם הגה כח או הרכבת משקפיים". בכך השווה גם את התנאי הזה לתנאים הנ"ל.  

 

השופטת דודקביץ מוסיפה בפסק דינה כי הוכח לה שקיימות בשוק תיבות הילוכים מסוגים שונים, פרט לאוטומטיות ולידניות. למשל חצי אוטומטיות, רובוטיות ועוד. במצב זה לדעתה לא ניתן לקבוע הבחנה מדוייקת וברורה איזה הפרה תשלול הכיסוי ואיזה לא. מכאן שהיא מעדיפה לא לראות בהבדלים בין התיבות השונות "שינוי בסוג הרכב", המהווה על פי ההלכה בפסקי הדין שהוזכרו מבחן בלעדי לשאלת תוקפו של רשיון הנהיגה ושל הכיסוי הביטוחי.  

 

 

פסק הדין המלא באתר הרשות השופטת.

 

 

_______________

 

עבור לתוכן העמוד