חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

שינוי מוטבים רק בהודעה מראש למבטח

כאשר הצוואה נכתבה לאחר קביעת המוטבים, ההודעה למבטח צריכה להימסר לפני קרות האירוע המזכה

 

 

תמש 034030/08

 

ל. ק.נגד הפניקס חברה לביטוח בע"מ ואח'

 

בית משפט: לענייני משפחה ראשון לציון– בדלתיים סגורות

 

פסק הדין ניתן ביום: 18/06/2009

 

על ידי כב' השופטת: ד"ר ורדה בן שחר

 

עניינו של פסק הדין: מה גובר על מה קביעת מוטבים בתוכנית ביטוח או הוראת צוואה שנחתמה לאחר קביעת המוטבים?

 

בית המשפט דחה את התביעה וקבע, כי "מאחר וישנם מצבים כמו במקרה דנן שהצוואה נכתבת לאחר מועד ההתקשרות עם חברת הביטוח, או שהמצווה משנה צוואה קודמת, במקרים כגון אלו, ההודעה לחברת הביטוח צריכה להימסר לפני קרות האירוע המזכה."

 

 השופטת הסתמכה על קביעתו של שופט בית המשפט העליון, שמגר, שהתייחס לסוגיה  בפסק דינו: בע"א 3807/90 מירי פישר נ' תמר קופת תגמולים מרכזית ליד ואח',

 

השאלה הצריכה  לענייננו האם הצוואה יכולה לבוא במסגרת החריג. שאלה זו אף היא  נבחנה על ידי כב' השופט שמגר בע"א 3807/90 לעיל:

 

"השאלה שעולה במקרה שבפנינו היא אם התניה כאמור יכולה להיכלל בצוואה, ולאו דווקא במסמך ההצטרפות לקופה או במסמך אחר המופנה לקופה.

 

לעניין זה ניתן לדעתי ללמוד מהוראותיו של סעיף 36(ב) לחוק החוזים: הוראת חוק זו קובעת כי ניתן לשנות ייעודם של כספים שבקופה, באחת הדרכים הקבועות בהוראה האמורה. כפי שנאמר שם - רשאי הנושה (קרי, בעל החשבון בקופה), לבטל את זכותו של מי שרשם בקופה, כמוטב –

 

(א)   בהודעה לחייב (קרי לקופה), או –

(ב)     בצוואה שהודעה עליה ניתנה לחייב.

 

הנני סבור כי באותה מידה ובאותו אופן בו ניתן לבטל זכותו של מוטב על ידי הוראה הנכללת בצוואה ושהודעה עליה ניתנת לקופה, כך גם רשאים לקבוע מראש, בצוואה שהודעה עליה ניתנת לקופה, כי הכספים ייכללו בעיזבון ולא ישולמו למוטב מוגדר כלשהו."

 

 

פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

 

 

עבור לתוכן העמוד