ת"ק 2303–08 מסארוה חוסין חוסני נ' כלל בריאות חברה לביטוח בע"מ
בבית המשפט: תביעות קטנות בנתניה
פסק הדין ניתן ביום: 22 ספטמבר 2009
על ידי: כב' השופטת יעל קלוגמן
עניינו של פסק הדין: האם סוכן הנסיעות אשר רכש את הביטוח בעבור הנוסע לאחר מועד האשפוז נחשב לשלוחה של חברת הביטוח?
רקע: מדובר בכיסוי ביטול נסיעה לפי פוליסה לביטוח נוסעים לחו"ל שהוצאה למבוטח באמצעות סוכן הנסיעות ביום הנסיעה לחו"ל. המבוטח אושפז בשל החמרה במצב בריאותי ממנו סבל קודם לנסיעה וחברת הביטוח סירבה לשלם לפי הפוליסה בשל החריג המוציא מכלל ביטוח מצב בריאות שהיה קיים בסמוך לנסיעה.
בית המשפט דחה את התביעה נגד חברת הביטוח וקבע, בין היתר, כי
"התובע לא טען כי סוכן הנסיעות שלו הוא גם סוכן ביטוח מורשה מטעמה של הנתבעת או כי נכרת חוזה-שליחות בין הנתבעת לבין סוכן הנסיעות.
סוכן ביטוח יכול להיות שלוחה של חברת הביטוח בנסיבות ובתנאים שפורטו בסעיפים 36 - 32 לחוק חוזה הביטוח התשמ"א 1981 - (להלן: חוק חוזה הביטוח). על שליחות כזאת חלות הוראות חוק השליחות (סע' 36 לחוק חוזה הביטוח.)
אין מחלוקת כי סוכן הנסיעות דנן אינו שלוח של הנתבעת במסגרת ההוראות הללו של חוק חוזה הביטוח. אמנם אין בכך כדי לגרוע מיכולתה של חברת הביטוח לקשור יחסי שליחות גם עם שלוח אחר אך לשם כך נחוץ שיתקיימו יחסי שליחות על פי חוק השליחות."
"בעידן האינטרנט ניתן לרכוש מוצרים שונים באמצעות האינטרנט ללא מפגש ישיר בין הצדדים לאותה רכישה.
... אין מחלוקת כי המבקש לרכוש את פוליסת הביטוח שבה מדובר באמצעות האינטרנט ימצא שם ביחד עם הפוליסה גם את הצהרת המבוטח שצוינה לעיל אשר עליה הוא "חותם" משהחליט להשלים את התהליך של רכישת הפוליסה באמצעות האינטרנט.
אם התובע ביקש מאדם אחר (סוכן הנסיעות) לרכוש עבורו את הפוליסה וסוכן הנסיעות בחר לעשות זאת באמצעות רכישת המוצר באינטרנט על שם התובע כפי שאמנם נעשה - אזי סוכן הנסיעות שימש לעניין זה "ידו הארוכה" של התובע ולא של הנתבעת.
... במילים אחרות: האקט של רכישת הפוליסה באמצעות האינטרנט אשר ביצע סוכן הנסיעות לבקשת התובע הוא אקט של התובע וסוכן הנסיעות פעל בכך כשלוחו של התובע בלבד ולא כשלוחה של הנתבעת."
פסק הדין המלא באתר הרשות השופטת.