א 010842/06
גולאני ואל מוחמד נגד אפיק הירדן ייזום והשקעות 2003 בע"מ ואח'
בית משפט: השלום ירושלים
פסק הדין ניתן ביום: 20 דצמבר 2009
על ידי כב' השופט: גד ארנברג
עניינו של פסק הדין: מי אחראי לנזק שנגרם לעובד באתר בניה, האם הקבלן הראשי או קבלן המשנה שהעסיק את הנפגע? האם לנפגע עצמו יש אחריות מלאה או רשלנות תורמת לפציעתו?
בית המשפט קבע, כי הקבלן הראשי אחראי ל80% מהנזק וקבלן המשנה, מעסיקו של הנפגע אחראי ל20% הנותרים. עוד נקבע, כי לעובד עצמו אין כל רשלנות תורמת לפגיעה.
מתוך פסק הדין:
"על הנתבעת 1 כקבלן ראשי או כיזם לדאוג לבטיחות הפיר או כיסויו שנבנו על ידו או על ידי קבלני משנה מטעמו, כפי שהעיד מר שלמה עיני. היה על הנתבעת 1 ליידע את קבלני המשנה העובדים באתר על הסכנות שבו, להציב שלטי אזהרה וליידע את העובדים בדבר הסכנות בבניין. לפיכך אני קובע כי אחריות הנתבעת 1 עולה לכדי 80% מן האחריות הכוללת.
הנתבע 2 הוא אדם פרטי אשר התקשר עם הנתבעת לבצע עבודות גבס בתוך תחומי בניין אשר הנתבעת בנתה. הנתבע 2 לא נדרש ולא ביצע כל עבודות בניה או קדיחת חורים או בניית פירים וכדומה. עבודתו הייתה בנייה בגבס בקשר לבניין הקיים. אחריותו של הנתבע 2 הוא בכך שלא היה מנהל עבודה מטעמו במקום אשר ידריך וינחה את עובדיו, שהרי העובד אשר נפגע עבד מטעם הנתבע 2. לפיכך אחריותו מסתכמת ב- 20% מן האחריות הכוללת."
"הנתבעים הפרו את החובות המוטלות עליהם לספק סביבת עבודה בטוחה, שיטת עבודה נאותה, להדריך את העובדים מפני הסיכונים ולפקח על נקיטת אמצעי הזהירות הנדרשים, ולפיכך התרשלו כלפי התובע ויש להטיל עליהם אחריות בנזיקין כלפי הנזקים שנגרמו לתובע בעקבות התאונה. כל זאת על פי סעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין הקובעים את יסודותיה של עוולת הרשלנות. כמו כן לפי תקנות 72 ו-73 לתקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה) התשמ"ח – 1988, כל נפילה מגובה של יותר ממטר אחד הינה מסוכנת ועל כן במקרה בו מתבצעת עבודה כאשר המרחק מהקרקע עולה על מטר יש לספק אמצעי בטיחות מתאימים דוגמת אחיזת יד, רגל או גידור."
פסק הדין המלא באתר הרשות השופטת.