מחקר נהיגה תחת השפעת אלכוהול בקרב צעירים בישראל
בדיקת הגורמים האישיים והחברתיים הקשורים לנהיגה תחת השפעת אלכוהול
נערך על ידי שלוש חוקרות מהביה"ס לבריאות הציבור, אוניברסיטת חיפה, בחסות מחקרים שליד איגוד חברות הביטוח בישראל.
שמות החוקרות: שירן בורד, ד"ר ענת גסר-אדלסבורג, פרופ' אורנה בראון-אפל
.
המחקר בתמצית
מטרתו של המחקר הנוכחי הייתה בדיקת הגורמים האישיים והחברתיים, הקשורים לנהיגה תחת השפעת אלכוהול בקרב צעירים בישראל, כבסיס לתכנון תוכניות התערבות לצמצום/מניעת נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
ממצאי שלושת תתי-המחקרים שנערכו מלמדים, כי המקום הפופולארי ביותר לשתיית אלכוהול הוא הפאב, וכי 8.7% ממשתתפי הסקר האינטרנטי, 6.4% מהסטודנטים ו-13% מהמבלים בפאבים שותים למעלה מארבע מנות משקה אלכוהולי במהלך בילוי. בנוסף מלמדים הממצאים, כי 7.2% ממשתתפי הסקר האינטרנטי, 12.2% מהסטודנטים ו-19.1% מהמבלים בפאבים דיווחו, כי הם נוהגים "לפעמים" או "לעיתים קרובות" לאחר שתיית שלוש או ארבע מנות משקה אלכוהולי, ו-3.3% ממשתפי הסקר האינטרנטי, 5.7% מהסטודנטים ו-14% מהמבלים בפאבים דיווחו, כי הם נוהגים "לפעמים" או "לעיתים קרובות" לאחר שתיית ארבע מנות משקה אלכוהולי ומעלה. עוד עולה מהממצאים, כי מרבית הצעירים מחליטים האם לנהוג או לא לאחר שתיית אלכוהול על פי מס' הכוסות של משקאות אלכוהוליים ששתו (80% ממשתתפי הסקר האינטרנטי וסקר הסטודנטים, 69% מהמבלים בפאבים), או על פי הרגשתם האישית (70.4% ממשתתפי הסקר האינטרנטי, 72.5% מהסטודנטים ו-75% מהמבלים בפאבים).
במחקר מוצגים הגורמים, שנמצאו קשורים לנהיגה תחת השפעת אלכוהול בניתוח הרב משתני, בכל תתי-המחקרים שנערכו. המשתנים מגדר, עמדות ונורמות סובייקטיביות, נמצאו כקשורים לנהיגה תחת השפעת אלכוהול בכל שלושת תתי-המחקרים. גברים נוהגים יותר תחת השפעת אלכוהול בהשוואה לנשים, ונהגים, בעלי עמדות חיוביות כלפי שתייה ונהיגה, שמאמינים שסיכוייהם להיות מעורבים בתאונה כתוצאה מנהיגה תחת השפעת אלכוהול, או שמאמינים שלאלכוהול אין השפעה על כישורי הנהיגה שלהם, ינהגו תחת השפעת אלכוהול בתדירות גבוהה יותר, בהשוואה לנהגים בעלי עמדות שליליות כלפי שתייה ונהיגה. בנוסף, הממצאים מלמדים כי ישנה חשיבות רבה לנורמות הסובייקטיביות, כלומר לאופן בו הנהג מאמין שחבריו מצפים שיתנהג. נהגים, שמאמינים שנהיגה תחת השפעת אלכוהול הינה התנהגות מקובלת בסביבתם החברתית, יבצעו התנהגות זו בסבירות גבוהה יותר, בהשוואה לנהגים, שמאמינים שחבריהם מתנגדים לנהיגה לאחר שתיית אלכוהול.
גיל הנהג נמצא קשור לנהיגה תחת השפעת אלכוהול במודל הרב משתני, בסקר האינטרנטי ובסקר המבלים בפאבים בלבד, אך ממצא זה אינו מפתיע, מכיוון שלרוב גברים הולכים ללמוד בגיל מבוגר יותר מנשים (עקב שחרור בגיל מאוחר יותר מהצבא), ולכן, ככל הנראה, גיל הנהג בסקר הסטודנטים נמצא מובהק בבחינת הקשרים החד-משתניים, אך לא במודל הרב משתני, בו גם המגדר בא לידי ביטוי.
ממצאי המחקר האיכותני מחזקים את ממצאי המחקר הכמותי, ומלמדים כי מגברים מצופה לשתות יותר בהשוואה לנשים, וכי גבר שימנע משתיית אלכוהול ייתפס כחריג חברתית. בנוסף, ממצאי המחקר האיכותני מחזקים את חשיבות תפקידן של הנורמות החברתיות הן בנוגע לשתיית אלכוהול בחלק מבילוי חברתי, והן בנוגע למקובלות החברתית של נהיגה תחת אלכוהול.