תכנית התערבות להגברת מוטיבציה לנהיגה בטוחה
פברואר 2014
תכנית התערבות להגברת מוטיב ציה לנהיגה בטוחה
עליזה כרמל ושולמית קרייטלר, ביה"ס לפסיכולוגיה אוניברסיטת ת"א.
תהליך ההתערבות נעשה בשב"ס המחקר מומן ע"י קרן המחקר של איגוד חברות הביטוח
תקציר
מטרת המחקר הינה לבדוק אפשרות של שינוי בדפוסי חשיבה והתנהגות הקשורים במוטיבציה לנהיגה בטוחה. המחקר מבוסס על מחקר קודם (כרמל, קרייטלר , 2010), שעסק במכלול עמדות הקשורות בכוונה התנהגותית לנהוג בצורה בטוחה; בו נמצא צבר של עמדות אשר הבחין בצורה מובהקת מאוד על הבדל בין נהגים "בטוחים" לנהגים "מסוכנים", בפועל.
השתתפו בניסוי אסירים מבית הסוהר "מעשייהו", שהיו אסורים בגין עבירות תנועה חמורות, אשר ענו על שאלוני עמדות לפני ואחרי תהליך ההתערבות. תהליך ההתערבות כלל 10 מפגשים של שעה וחצי כל אחד, בקבוצות של עד 15 משתתפים. במפגשים נדונו 13 נושאים שעמדות לגביהם נמצאו במחקר הקודם מבחינות בין נהגים "בטוחים" לנהגים "מסוכנים". הדבר נעשה באמצעות הצגת סרטונים ודיון בקבוצה על העמדות הקשורות בנושא ובהתנהגות הנדונים; וכן, נדונו אופני נהיגה בטוחה אפשריים במצבים הקשורים בנושאים אלה. נערכו 4 סדרות של סדנאות בקבוצת הביקורת השתתפו נהגים מהקהילה, אשר ענו פעמיים על השאלונים של הרגלי נהיגה ושאלוני עמדות כמו קבוצת הניסוי, בהבדל זמן של 3-6 שבועות.
התוצאות הצביעו על:
במחקר הקודם הבדל זה נמצא מבחין בין נהגים בטוחים לנהגים מסוכנים. ממחקר זה ניתן להסיק שתהליך ההתערבות שהוצע משנה את המוטיבציה לנהיגה בטוחה ומגביר את הכוונה ההתנהגותית לנהוג באופן בטוח.