התקנות החדשות לביטוח הדירה ותכולתה בישראל שנכנסו לתקפן בסוף יולי 2015, הסדירו את נושא פיצוי המבטח באמצעות שוברים של חנויות תכשיטים ומאפשרות למבטח לפצות כל מבוטח שיסכים לכך באמצעות שובר לרכישת תכשיט חלופי לאחר נזק במקום קבלת תשלום כספי.
באפריל 2016, פורסם, כי חברת ביטוח בריטית בשם SBS לקחה את הנושא צעד אחד קדימה והיא מקדמת מיזם המאפשר להחליף את התכשיט המבוטח שאבד או נגנב באמצעות פריט חליפי שיודפס במדפסת תלת מימד.
חברת הביטוח SBS, מתמחה, בין היתר, כבר כיום בביטוח תכשיטים המבוסס על שיפוי באמצעות רשתות תכשיטנים (שאינן נמצאות בבעלותה של חברת הביטוח) הפרושות ברחבי בריטניה ומאפשרות למבוטחים לתקן או להחליף את הפריט המבוטח שאבד או ניזוק.
המיזם החדש מתאפשר בזכות שיתוף הפעולה של חברת הביטוח עם מרכז חדשנות תעשיית התכשיטים (JIIC) בבירמינגהם City University, Cooksongold ומשרד שמאות הפועל בבירמינגהם.
חברת Cooksongold יצרה שותפות עם בית הספר של אוניברסיטת ברמינגהאם סיטי לתכשיטנים במטרה להכשיר בוגרים ואנשי מקצוע לתכנון והפעלה של טכנולוגיה פורצת דרך המאפשרת הדפסה ישירה של מתכת באמצעות מדפסות תלת מימד.
הטכנולוגיה החדשה, אמורה לאפשר, בין היתר החלפה של תכשיט שנגנב או אבד באמצעות תכשיט חליפי שיוצר במטרה להחליף את התכשיט הקודם ובכך יינתן מענה לערך הסנטימנטלי שיש למבוטחים לגבי תכשיטים מסוימים אותם קיבלו במתנה או בירושה.
המפתחים, מאמינים שיוכלו להחליף באמצעות הטכנולוגיה החדשנית גם תכשיטים בעלי ערך גבוה, כך שהמבוטחים יקבלו מחברת הביטוח תכשיט בעל ערך זהה לתכשיט המבוטח שאבד או נגנב.
מדובר בהליך של "שחזור תכשיטים" שייעשה באמצעות סריקת תלת מימד וטכנולוגית הדפסת מתכת במדפסת תלת מימד. השותפים לתהליך מאמינים, כי ההחלפה תעשה במהירות גבוהה יותר מאשר התשלום הנעשה כיום למבוטחים בעקבות אובדן או נזק לתכשיטים וכי ההליך יהיה גם זול יותר למבטחים.
ההליך החדש, אמור להביא לפתרונן של בעיות שכיחות ומוכרות ביישוב תביעות בשל נזק לתכשיטים הגורמות לקשיים לא מעטים, כגון תיאורים מעורפלים ובלתי ברורים של התכשיטים בהערכת הסוקר, חשבוניות או הערכות ישנות, צילומים שאינם ברורים ועוד.
השיטה הקיימת כיום המבוססת על פיצוי באמצעות שוברים, מגבילה את אפשרויות הבחירה של המבוטחים מתוך מגוון האפשרויות הקיים של התכשיטנים ובמקרים רבים אינה מאפשרת קבלת פריט דומה לפריט שאבד או נגנב.
אפשרות נוספת להחלפת תכשיטים העומדת בפני חברות הביטוח לפי הטכנולוגיה הישנה, היא ייצור של פריטים מותאמים אישית באמצעות יציקות שעווה. מדובר בהליך איטי, יקר, מסורבל ובלתי מדויק שאינו מבטיח את שביעות רצונו של המבוטח לאחר קבלת הפריט החלופי.
הדפסת תכשיטים באמצעות מדפסות תלת מימד מאפשרת, כבר כיום, למעצבי תכשיטים לעצב תכשיטים בצורות שהיו בלתי אפשריות בעבר ומקנה להם אפשרות לבחור בתבניות ובעיצובים מתוך מגוון רחב של חומרים. בנוסף לכך, סריקת תלת מימד באמצעות מחשב וסורק לייזר מאפשרים למעצבים יצירה של מודלים תלת ממדיים לצורך הדפסתם של העתקים מדויקים של תכשיטים בעלי ערך סנטימנטלי.
לפי הטכנולוגיה הקיימת כיום ניתן לשחזר תכשיטים ייחודיים ביותר העשויים ממגוון מתכות ובכלל זה זהב, סטרלינג כסף, ואפילו פלטינה.
יצור תכשיטים באמצעות הדפסת תלת מימד נמצא לעתים קרובות יותר כיעיל וכחסכוני יותר מאשר ייצור בטכניקות מסורתיות של תכשיטים.
תוצאות של ניסויי המבחן הראשונים שנערכו לקראת השירות החדש של חברת הביטוח SBS הראו הצלחה בהדפסה של צמיד זהב, שרשרת ומספר עגילי זהב בעלות הנמוכה בכ 30%-50% משווי השוק של התכשיטים.
בבריטניה מעריכים, כי בעתיד תשפיע טכנולוגיית הדפסה בתלת מימד גם על תביעות בענפי ביטוח נוספים.