כתבה זו עוסקת בהתייחסות מבטחים בעולם לביטוח רכוש המבוטח בסכומי ביטוח של 100 מיליון דולר ויותר.
מבטחי המשנה הגדולים בעולם וכן המתחרים החדשים שצצים לאור נדידת ההון מאפיקים אחרים לענף הביטוח חווים לאורך זמן את הריבית הנמוכה ואת היעדר האלטרנטיבות האטרקטיביות להשקעה. דבר זה משפיע באופן משמעותי על תעריפי ביטוח רכוש גדולים, במיוחד בתחום הקטסטרופה. התעריפים הנמוכים משפיעים בעיקר ביחס לביטוחי רכוש גדולים, במיוחד באלו בהם מרכיב הקטסטרופה (בניגוד לאש) הוא משמעותי.
כך נראה, כי תעריפי הקטסטרופה בפוליסות רכוש גדולות ממשיכים לצנוח בשל היעדר חלופות השקעה וריבית נמוכה.
“בעסקים בהם מרכיב הקטסטרופה נמוך, אך מרכיב האש גבוה (כגון תעשיית הנייר או הפלסטיקה) המחיר נקבע בהתאם לניסיון התביעות של התעשייה הספציפית והרקורד של המבוטח עצמו הן ברמת הנזקים והן ברמת המיגון הקיימת אצלו”, כך שהתמחור בעסקים כאלו אינו מושפע מטרנד התעריפים הנמוכים הנהוגים בסיכוני קטסטרופה, ובמקרים ספציפיים יכול אף לעלות, הכל בכפוף לתוצאות העסקיות של כל מבוטח ומבוטח.
לעומת זאת, בביטוחי קטסטרופה, נושא זמינות ה-Capacity הוא קריטי והמחיר נקבע בדרך כלל בהתחשב בארבעה גורמים עיקריים:
תימחור טכני בהתאם לסיכון בתחום הטריטוריאלי הרלבנטי.
אסונות טבע: אשר כתוצאה מהם נגרמים נזקים מהותיים המכוסים בשוק הביטוח. בשנתיים האחרונות – לא היו אסונות שהשפיעו באופן מהותי על השוק.
זמינות ה- Capacity: ככל שה-Capacity (הקיבולת) פחות זמין, כך הביקוש גובר על ההיצע והמחיר עולה. כרגע המצב בדיוק הפוך: יש הרבה Capacity, ההיצע עולה על הביקוש והמחיר יורד.
אפיקי השקעה אלטרנטיביים: נוכח הריבית הנמוכה בשוק ההון, קיים מחסור באפיקי השקעה אטרקטיביים והסטת ההון לכיוון עסקי הביטוח מחייבת "שימוש" בהון שהוסט ודבר זה ניתן להשיג רק אם ההון אכן "עובד", דבר שגם הוא מוריד את התעריפים.
זמינות ה-Capacity מאפשרת להגדיל כיסויים בפוליסות מורכבות כמו סייבר, בהן נרשם גידול במהלך השנתיים האחרונות. במקביל, בפוליסות כמו נזקי טרור המחירים עדיין נמוכים יותר מאשר לפני הלחימה ב”צוק איתן”. המשך הריבית הנמוכה והיעדר האלטרנטיבות להשקעה צפוי להחזיק את השוק למטה גם בתקופה הקרובה.