החוקרות: ד"ר גילה אלברט וד"ר ציפי לוטן
חוקרים נוספים: יעל נווה-מאיר, נתן סטולרו, ד"ר גלית טולדו, ד"ר עלית אופנהיים, סשה הראל
המחקר נערך בחסות קרן מחקרים שליד אגוד חברות הביטוח בישראל
תקציר המחקר:
מטרת המחקר, המתמקד בשימוש בסמארטפון בקרב נהגים צעירים (גילאי 17-23), הינה הערכת רמת ודפוסי השימוש של נהגים צעירים בסמארטפון ובחינת השפעת טכנולוגיות, פיזיאביליות ומקובלות, המסייעות לצמצומה. תחילתו של המחקר היא בהכנה לניסוי השטח על-ידי הערכה באמצעות סקירת ספרות, קבוצות מיקוד וסקר אינטרנטי בקרב קהל היעד את דפוסי השימוש בסמארטפון בנהיגה ובעיקר את הנכונות להתנסות בטכנולוגיות וזאת על מנת לייעל את ניסוי השטח.
ניסוי השטח כלל כ-250 נהגים צעירים ובמהלכו הוצעה ובוצעה מתודולוגיה חדשנית לניטור דפוסי השימוש של נהגים בסמארטפון במהלך נהיגה. בנוסף, בוצעה בחינה בפועל של הישימות והאפקטיביות של התערבויות טכנולוגיות שונות להפחתת השימוש בסמארטפון במהלך הנהיגה. במהלך הניסוי נוטרו ותועדו כל השימושים שהנהגים עשו בסמארטפון בזמן הנהיגה: זמן ומשך הנסיעה, מספר הפעמים בהם הנהגים נוגעים במסך של הסמארטפון, את התדירות בה המגע קורה, באיזו אפליקציה התבצעה הנגיעה וציון הזמן בו נעשתה הנגיעה.
התוצאות של תקופת הניטור הראשונה מראות ממוצע של 1.6 נגיעות לדקה (SD=1.4). כלומר במהלך נהיגה טיפוסית של כ- 17 דקות המשתתפים נגעו כ- 30 פעמים במסך הסמארטפון. זאת על סמך 254 משתתפים שביצעו במהלך תקופה זו 11,528 נסיעות הכוללות 3,304 שעות נהיגה. התוצאות של תקופת ההתערבות מראות ממוצע של 1.2 נגיעות לדקה (SD=1.2), זאת על סמך 203 משתתפים שביצעו במהלך תקופה זו 13,177 נסיעות הכוללות 3,792 שעות נהיגה. התוצאות של תקופת הניטור הסופית מראות ממוצע של 1.3 נגיעות לדקה (SD=1.4), זאת על סמך 220 משתתפים שביצעו במהלך תקופה זו 9,744 נסיעות הכוללות 2,621 שעות נהיגה.
תוצאות אלו מראות על מגמת ירידה מובהקת (pvalue<0.01) בתקופת ההתערבות ובתקופת הניטור הסופית יחסית לתקופת הניטור הראשונה. כלומר, ממוצע הנגיעות לדקה ירד באופן מובהק מתקופת הניטור הראשונה לתקופת ההתערבות, ירידה שנשמרה במהלך תקופת הניטור הסופית.
סוגים שונים של שימוש בסמארטפון מערבים שימוש במגע של המסך (אפילו עבור התקשרות טלפונית, המהווה פעילות חוקית בכל העולם). יחד עם זאת הממצאים מצביעים על כך, כי רב הנגיעות במסך, כ-45%, בתקופות הניטור בוצעו תוך כדי שימוש באפליקציית WhatsApp האפליקציה החברתית הפופולרית להתכתבויות. בתקופת ההתערבות ירד חלקה של WhatsApp בסך כל הנגיעות ל 35% אך עדיין היא היתה האפליקציה המשמעותית ביותר. בתקופת הניטור הסופית, חזר היקף השימוש בה לערכו ההתחלתי של כ-45%.
בנוסף, התוצאות מראות כי כמחצית מהנגיעות במסך התרחשו כאשר הרכב היה בתנועה, כלומר, בנסיעה במהירות של מעל 5 קמ"ש. נתון זה מצביע על דפוס נהיגה מסוכן אשר בא לידי ביטוי באמצעות נגיעות במסך הסמארטפון, אף כאשר הרכב נוסע במהירות גבוהה מעל ל- 100 קמ"ש.