החוקרים:ד"ר קסל בוריס, ד"ר אלפיסי ריקרדו, ד"ר קורין אלכסנדר, ד"ר אולשה עודד, ד"ר דודקביץ מיקי, ד"ר אורן מאיר.
* יחידת טראומה, מרכז רפואי הלל יפה, חדרה* חטיבה כירורגית מרכז רפואי הלל יפה, חדרה* מחלקה כירורגית מרכז רפואי שארי צדק ירושלים* הנהלת מרכז רפואי הלל יפה, חדרה
המחקר נערך בחסות קרן מחקרים שליד אגוד חברות הביטוח בישראל
תקציר
מניעת נזק מוחי משני בנפגעי טראומה מוחית (TBI – Traumatic brain injury) מבוססת על שמירה של לחץ דם סיסטולי וריוויון חמצן בדם תקינים במטרה לשמר חמצון תקין של רקמת המוח. זרימת הדם למוח נקבעת ע"י לחץ הדם הסיסטמי וע"י גורמים מקומיים אשר משפיעים על תנגודת כלי הדם המוחיים וכתוצאה מכך קובעים את לחץ הפרפוזיה של המוח (Cerebral perfusion pressure – CPP). נזק מוחי איסכמי נגרם כאשר CPP נשאר נמוך מ- 50-60 מ"מ כספית לתקופת זמן ממושכת. מדידת ריוויון חמצן ברקמות מתבצעת באופן שגרתי על ידי מד ריוויון חמצן. ריוויון חמצן במוח (rSO2), אשר משקף חימצון של רקמת המוח, ניתן למדידה על ידי מכשיר ספקטרוסקופיה אינפרה-אדום הקרוב.
המטרה הראשונית של מחקר זה הייתה לקבוע האם מדידת ריוויון חמצן בדם פריפרי משקפת את ריוויון החמצן בדם במוח. המטרה השניונית של המחקר, הייתה להעריך את ההשפעה של גורמים שונים כגון מתן נוזלים, מתן תרופות מכווצות כלי דם וריכוז חמצן באוויר שנשאף (FiO2) על ריוויון חמצן בדם במוח.