ערכה: ליבנת כהן, M.A בפסיכולוגיה ארגונית, מרכז המידע, המוסד לבטיחות ולגהות, ע"פ BBC
מחקר שפורסם לאחרונה מציין שלעבודה לחוצה יש השפעה ביולוגית ישירה על הגוף, השפעה המעלה את הסיכון למחלת לב.
המחקר שדווח לאחרונה ב- European Heart Journal התמקד ביותר מ-10,000 עובדים בשירות המדינה הבריטית.
עובדים בני פחות מ-50 שדיווחו על עבודה לחוצה היו בסבירות גבוהה ב- 70% (בקרוב) לפתח מחלת לב, מאשר עובדים בעבודות לא לחוצות.
לעובדים הלחוצים היה פחות זמן להתעמלות ולתזונה נכונה, ובנוסף נתגלו אצלם סימנים לשינויים ביוכימיים חשובים.
החוקרים תיעדו את תחושות העובדים בעבודתם, ומדדו את השתנות קצב הלב, לחץ הדם, ואת כמות הורמון הלחץ קורטיזול בדם. הם רשמו הערות גם בנוגע לתזונה של העובדים, לאמון גופני, לעישון ולהרגלי השתייה שלהם.
התוצאות של המחקר כוללות את מספר העובדים שפיתחו מחלת לב כלילית כולל אלו שסבלו מהתקף לב.
חוקר בכיר מ-University College London מציין שבמהלך 12 השנים של המעקב, נמצא שלחץ עבודה כרוני נקשר למחלת לב כלילית וקשר זה היה חזק יותר בקרב גברים ונשים מתחת לגיל 50. בקרב אנשים בגיל פרישה (ולכן חשיפתם לעבודה פחות סבירה בעבודה), ההשפעה של לחץ בעבודה על מחלת לב כלילית, הייתה פחות חזקה.
השפעות ביולוגיות
עובדים שדיווחו על עבודות לחוצות היו בסבירות נמוכה יותר לאכול כמות מספיקה של פירות וירקות ולבצע פעילות גופנית. (בעיית שתייה לא נרשמה כבעיה משמעותית במחקר זה). לסיכום החוקרים מצאו שסגנון חיים היה גורם מרכזי בהתפתחות המחלה. החוקרים בטוחים שהם מבינים את המכניזם הביולוגי שקושר בין לחץ ומחלת לב, קשר שקיים למרות הקושי להוכיח אותו. נראה שלחץ משבש את פעילות מערכת העצבים ששולטת בלב, ויש לו השפעה הנוגעת להשתנות קצב הלב. האנשים שדיווחו על לחץ תועדו גם כבעלי vagal tone נמוך (משתנה פיזיולוגי המהווה מדד לדחפים שמווסתים את הדופק).
נראה כי לחץ גורם לשיבוש פעילות תקינה לחלק ניכר של המערכת הנוירואנדוקרינית - שמשחררת הורמונים. עדות לכך נתמכת בעובדה שאצל עובדים מודאגים נמצאו בבוקר רמות גבוהות של הורמון הלחץ קורטיזול.
סטטוס העובד
בעוד שנראה שעובדים צעירים נמצאים בסיכון גבוה יותר, הממצאים בנוגע לרמת הסיכון, היו זהים, ללא קשר לסטטוס של העובד, וזאת בניגוד למחקרים קודמים, לפיהם עובדים בדרגה נמוכה יותר עלולים להימצא בסיכון גבוה יותר.
חוקר בכיר במחקר מציין שלא נמצאה במחקר עדות חזקה לכך שההשפעה של לחץ בעבודה על התפתחות מחלת לב הינה חמורה יותר בקרב עובדים שמעמדם בארגון נמוך יותר. ללחץ היתה השפעה דומה בקרב עובדים ברמות שונות בארגון.
עם זאת, מציין החוקר, חלק מהעובדים בשירות המדינה עברו שינוי משמעותי בסביבת העבודה שלהם הכוללת הפרטה. לכן, יש עוד לבחון אם ההשפעות של השינויים ברמות הלחץ בעבודה, שחלקם נבעו מההפרטה, מזיקים במיוחד עבור העובדים בדרגים הנמוכים של שירות המדינה.
לדעת מקור מקצועי נוסף (The British Heart Foundation), המחקר הוסיף ידע בנוגע לדרך בה לחץ בעבודה יכול לשנות ולהשפיע על התהליכים הכימיים בגוף.
המחקר גם תומך בממצאים של מחקרים קודמים, שמצאו שלחץ בעבודה מתקשר לעיתים קרובות עם התנהגויות לא בריאות, כמו: עישון, חוסר באימון גופני ובדיאטה לא טובה - כל אלה יכולים להשפיע על הלב.
יש דרכים רבות בהן אנו יכולים לעזור לעצמנו באמצעות לימוד כיצד להתמודד עם מצבים מלחיצים. ניתן גם לשמור על כושר טוב ועל נמרצות לשחרור לחץ ועל ידי כך להפחית את הסיכון למחלת לב.
הכתבה מתפרסמת באדיבות המוסד לבטיחות וגיהות